Principerna för att bli ekonomiskt oberoende

Vad kan du göra för att bli ekonomiskt oberoende? Vad krävs? Oavsett om du drömmer om att få ekonomisk frihet eller bara vill förbättra din ekonomi, så finns det några principer som du bör följa.

Vad är ekonomiskt oberoende?

Du har säkert hört talas om personer som är ekonomiskt oberoende. Vad innebär det egentligen? Att du är född med silversked i munnen eller att du har vunnit på lotto? Eller något helt annat? Ekonomiskt oberoende handlar om att du har en ekonomi som möjliggör mycket frihet. Mångmiljonärer är förvisso ekonomiskt oberoende, de kan sluta arbeta idag och ändå betala sina räkningar resten av livet, om de fortsätter att ta hand om sin ekonomi. Den goda nyheten är att du inte måste vara mångmiljonär eller vinna på lotto för att bli ekonomiskt oberoende. Det handlar om att ha en ekonomi som du kan leva på i kombination med låga utgifter. Det finns vanliga människor som har lyckats arbeta sig till ekonomisk frihet.

Princip 1#: Kunskap

För att bli ekonomiskt oberoende eller förbättra din ekonomi behöver du kunskap. Det finns många böcker, bloggar och tidningsartiklar som du kan läsa för att lära dig mer om ekonomi. Ekonomi är inte ett ämne som bara ekonomer och företagare behöver förstå sig på. Vanliga människor med vanliga jobb kan förbättra sin ekonomi oerhört mycket genom kunskap.

Princip 2#: Syna din ekonomi

Samtidigt som du fördjupar dig kring ekonomi och att bli ekonomiskt oberoende, så behöver du syna din ekonomi på djupet. Du behöver ha koll på varenda krona. Gå in på din internetbank och se var pengarna tar vägen.

Precis 3#: Sanera din ekonomi

Nästa steg är att du behöver sanera din ekonomi. Med andra ord: du behöver dra ner på dina utgifter rejält. Det kan kännas jobbigt, men belöningen är värd det. Istället för att du tar det lugnt för tillfället, men måste knega varje dag ändå till pensionen, så lever du snålt och har mycket mer frihet om 5-10 år. Och resten av ditt liv.

Princip 4#: Börja spara och betala av på lånen

Du behöver både börja spara och betala av på dina lån. Du behöver spara pengar på ett sparkontot för att både kunna investera och för att ha en ekonomiskt back up. Betala av på dina lån i så snabbt takt som du bara kan.

Princip 5#: Investera och skapa passiv inkomst

Som ekonomiskt oberoende behöver du något att leva på. Du behöver investera i fastigheter och aktier. Börja läsa tidningen Dagens Industri för att få bättre koll på aktiemarknaden. Du bör också äga ditt boende samt starta ett företag så att du kan tjäna mer pengar nu, men också för att kunna tjäna pengar sedan när du kommit i mål.