Odlingstips

Oavsett om du har en hel trädgård till förfogande eller om du måste begränsa dig går det alltid att odla i någon form. På wexthuset kan du införskaffa allt du behöver för din nya odlingskarriär. De har allt som behövs för hela odlingssäsongen. De finns allt från fröer och växtnäring till redskap och bevattningssystem.

Anpassa odlingen

När du ska börja odla är det viktigt att alltid anpassa odlingen efter de förutsättningar som du har. Om du har en hel trädgård kan du gör på ett sätt medan du bör tänka annorlunda om du ska odla i krukor på en balkong. När det gäller balkongodling får du tänka i mindre skalan än om du har en hel trädgård. Dessutom måste du tänka antingen på att ha färre plantor eller färre växtsorter som du ska driva upp. Nästa steg är att fundera över om du tycker om att driva upp plantor från frö till färdiga växter eller om du hellre köper färdiga plantor och planterar som du snabbt kan få glädje av. Det kostar lite mer att köpa plantor som redan är uppdrivna men du ska välja de som du får mest glädje av. Om din budget tillåter det kan du köpa färdiga plantor och slippa lägga ner flera månaders jobb. Så om du inte gillar att sköta om små plantor på fönsterbrädorna så strunta i det.

Att odla ska vara kul

När du håller på med odling ska det kännas roligt. Fundera därför på vad du ska ha för ambitionsnivå och vad som är rimligt. Det kommer inte att bli kul om du går ut för hårt. Om det blir för mycket och övermäktigt blir odlingen något som du blir ledsen av. Därför är det viktigt att utgå ifrån dina egna förutsättningar både när det gäller energi och pengar.

Planera odlingen

Du kanske tycker att det låter som överkurs att planera din odling men faktum är att du kommer få mer ut av odlingen om du gör det. Dessutom behöver vissa grönsaker och växter sås tidigt på året vilket kräver större tankeverksamhet än vad du kan tro. När du har planerat beställer du dina fröer. Ett tips är att bara sätta några frön av varje sort och börja i liten skala. Det är även en bra idé att så i omgångar så du inte behöver plantera om alla plantor samtidigt.