Ta kontroll över din elförbrukning

Att leva är inte gratis och det finns många kostnader i ett hushåll. Det finns dock många saker som du kan göra för att få ner kostnaderna och få mer pengar över i plånboken. Att ta kontroll över din elförbrukning är ett sätt att försöka minska hushållets kostnader. Om du vill vara en sann vän med din plånbok och miljön ska du köpa förnybar el. Gå in på Tibber.com/se/ som kan hjälpa dig att få fullständig kontroll över din elförbrukning. Tibber är ett digitalt elbolag som kan erbjuda dig ett krångelfritt elavtal. De har en smart app som du gör att du kan kontrollera din elförbrukning på ett helt annat sätt. Men det går inte att komma ifrån att den grönaste, smartaste och billigaste elen är den du inte förbrukar alls. Varje kWh som inte förbrukas räknas och ju fler som bidrar och tänker till desto bättre.

Full tvätt- och diskmaskin

 

När du ska få ner kostnaderna för elen finns det en rad olika saker som du kan göra i hemmet som på sikt gör stor skillnad. Att diska smartare är ett sätt. Det är mycket bättre att fylla hela diskmaskinen full istället för att handdiska under rinnande vatten. Tvättmaskinen är också en maskin som du ska fylla full innan du kör den. En halvtom tvättmaskin gör av med lika mycket energi som en full så det är lika bra att maxa varje tvätt. Om möjligt tvätta på 40 grader istället för 60 grader. Om du har gamla vitvaror kan det vara värt att investera i nya mer energisnåla alternativ. Tänk också på att dra ur all elektronik som du inte använder.

 

Se över temperaturen inne

Att sänka temperaturen inomhus är ett annat bra sätt. Värmen i hemmet kostar och står för en stor del av energiförbrukningen. Genom att sänka inomhustemperaturen med en grad kan du minska din energiförbrukning med fem procent. Det gör stor skillnad över tid. Dessutom finns det viss forskning som visar på att människor inte mår bättre av att ha det väldigt varmt hemma. Samtidigt som du sänker temperaturen kan du se över dörrar och fönster så att de är täta och inte släpper ut någon värme.