Dryga ut pengarna i plånboken som senior

Seniorer är en grupp människor som inte sällan funderar över ekonomin och att få pengarna att räcka. För många svenska seniorer är det svårt att få ekonomin att gå ihop. Men det finns några bra saker som går att göra för att pengarna ska räcka till lite mer. En sak som är bra att göra när du är senior och vill få mer pengar över till annat är att kolla in vilka seniorrabatter som finns. Det finns nämligen seniorrabatt för personer som är över 55 år på allt från elavtal och mobiltelefoni, till resor och nöjen. När du använder en seniorrabatt på något som du ändå ska köpa kan du spara några kronor, vilket möjliggör att du kan spara pengar eller lägga dem på något annat som du verkligen vill göra. Ett tips är att du tar för vana att alltid kolla vad det finns för aktuella seniorrabatter innan du ska göra ett köp, det kommer att löna sig i längden.

Budgetkalkyl

Om du känner att du har dålig koll på vart pengarna går och du alltid har mer dagar kvar än pengar i slutet av månaden är det bra att skaffa dig koll på din ekonomi. Få en bra kontroll över dina pengar och ekonomin genom att göra en budgetkalkyl. När du gör en sådan kan du få en bra överblick av hela din ekonomiska situation och se svart på vitt vad pengarna går till. Då är det även lättare att se om du eventuellt kan minska på någon kostnad. Sedan kan du ta för vana att alltid notera dina inköp i en app eller en kassabok för att alltid ha koll på vad du har gjort för inköp. När du skriver ner dina köp blir du mer medveten om vad du egentligen handlar.

Planera mat och transport

Mat är en utgiftspost som alla har och att planera dina matinköp är det bästa sättet att få ner matkostnaderna. Att göra en veckomatsedel för veckans måltider och sedan åka iväg och storhandla är väldigt bra. Dessutom slipper du springa till matbutiken i tid och otid. Att handla varor som är på extrapris och nedsatta varor är perfekt att göra om du vill få din mat lite billigare. Det är även billigare att laga maten hemma och ta med matlåda om du ska iväg någonstans eller om du fortfarande jobbar. Du kan även se över dina transportkostnader om du kör mycket bil. Det är bra att låta bilen stå så mycket som möjligt. Kollektivtrafik är oftast ett bättre alternativ ur ett ekonomiskt perspektiv.

Jobba extra och inför köpstopp

Om du har gått i pension men vill få lite mer pengar kan du jobba extra några timmar varje vecka. Det finns många bra jobbalternativ för pensionärer. Ett alternativ är att gå med i en vikariepool. Att jobba kan även vara ett bra sätt att få ett socialt umgänge men också att känna dig meningsfull. Ett annat tips är att införa ett köpstopp någon månad om du vill begränsa dina utgifter. Det är även bra för miljön att konsumera mindre. Om du behöver något kan du handla second hand i första hand.